Domovská stránka » Vakcinace - COVID-19 » mRNA VAKCÍNY VYKAZUJÍ VYŠŠÍ ÚČINNOST
Vakcinace - COVID-19

mRNA VAKCÍNY VYKAZUJÍ VYŠŠÍ ÚČINNOST

Ve spolupráci s:
Adobe Stock
Ve spolupráci s:
Adobe Stock

O vakcínách proti onemocnění covid-19, jejich fungování, účinnosti i rozdílech v jednotlivých typech jsme si povídali s MUDr. Danielem Dražanem. Proč jsou právě mRNA vakcíny účinnější?

MUDr. DANIEL DRAŽAN

Praktický lékař pro děti a dorost, DD ordinace s.r.o.

Jaké možnosti má v současné době člověk, který se rozhoduje při výběru vakcíny?

V současné době je v Evropské unii podmíněně schváleno šest očkovacích látek proti nemoci covid-19. Dvě z nich patří mezi tzv. RNA vakcíny (Comirnaty společností Pfizer-BioNTech a Spikevax společnosti Moderna), dvě z nich jsou vektorové (Vaxzevria společnosti AstraZeneca a vakcína společnosti Janssen), jedna proteinová vakcína (Nuvaxovid společnosti Novavax) a jedna inaktivovaná virová (Valneva).

Co se skrývá pod pojmem mRNA? 

mRNA je anglická zkratka pro „messanger ribonucleic acid“. Do češtiny by bylo možné to přeložit jako „poslíčková ribonukleová kyselina“. Tato molekula slouží buňkám k přenosu informace z jádra buňky do cytoplazmy buňky. Podle ní se pak v cytoplazmě na ribozomech vytváří bílkoviny, které mají přesně definované složení (podle „návodu“ mRNA).

Každá takto vytvořená bílkovina pak v organismu plní svou jasně určenou funkci. mRNA vakcína vlastně dodává našim buňkám návod k tomu, jak vytvořit tzv. S-protein (neboli „spike“, angl. hrot).

S-protein stimuluje imunitní systém k vytvoření ochranné imunitní reakce. S-protein je také součástí viru SARS-CoV-2, a vakcinace tedy dobře připraví imunitní systém na setkání s virem, umí na něj velmi rychle zareagovat a zlikvidovat jej.

Čtěte také: Vakcíny jsou dostatečně účinné a bezpečné

Jak funguje mRNA vakcína v porovnání s jinými typy vakcín?

Mechanismus účinku je podobný jako u vektorových a DNA vakcín. Tedy naše buňka dostane pokyn k tomu, jak vytvořit S-protein (antigen), který pak stimuluje imunitní systém. Vektorové a DNA vakcíny poskytují tuto informaci ještě o jednu úroveň výše – dodají našim buňkám informaci, podle níž pak vytvoří mRNA, na jejímž základě se vytváří S-protein.

Naopak inaktivované a proteinové vakcíny obsahují přímo buď celý inaktivovaný (usmrcený) virus, nebo pouze jeho malou část – S-protein (antigen). Souhrnně řečeno, DNA, vektorové a mRNA vakcíny obsahují informaci, podle které lidské buňky vytváří S-protein, proteinové a inaktivované vakcíny poskytují S-protein přímo.

Čtěte také: prof. RNDr. VÁCLAV HOŘEJŠÍ o mRNA vakcínách

Co by měl člověk před výběrem vakcíny vědět?

Dospělí mají na výběr ze všech dostupných očkovacích látek. Pro děti jsou schválené pouze mRNA vakcíny. Všeobecně je možné říci, že mRNA vakcíny mohou být preferovány, protože vykazují vyšší účinnost a mají velmi dobrý bezpečnostní profil.


CZ-SPIK-014-03-2022-R01

Další článek