Domovská stránka » Civilizační onemocnění » V ČESKU SE INZULINEM LÉČÍ TÉMĚŘ ČTVRT MILIONU LIDÍ
Civilizační onemocnění

V ČESKU SE INZULINEM LÉČÍ TÉMĚŘ ČTVRT MILIONU LIDÍ

Článek vznikl ve spolupráci s:
Zdroj: Adobe Stock
Článek vznikl ve spolupráci s:
Zdroj: Adobe Stock

DANIELA WHITE

General manager Novo Nordisk CZ

Můžete nám představit společnost Novo Nordisk a její hlavní poslání?

Novo Nordisk je globální farmaceutická společnost se sídlem v Dánsku. Naším hlavním cílem je zvítězit nad diabetem a dalšími závažnými chronickými onemocněními, například obezitou, vzácnými onemocněními krve a vzácnými endokrinními onemocněními. Abychom toho dosáhli, soustřeďujeme naše úsilí a prostředky do výzkumu a vývoje. V celosvětovém měřítku jsme jeden z největších investorů ve výzkumu diabetu: každý rok investujeme miliardy eur do nových molekul. Vybudovali jsme celosvětovou síť 12 výzkumných center, kde spolupracujeme s týmy špičkových vědců např. z Oxfordské univerzity a dalšími, abychom urychlili výzkum a vývoj průlomových léků pro lidi s chronickými onemocněními.

Protože výskyt diabetu a obezity neustále narůstá, naše zaměření na tato onemocnění nabývá na důležitosti. Kromě inovativní léčby pomáháme v jednotlivých zemích také s podporou prevence. V únoru letošního roku jsme oznámili partnerství s Torontskou univerzitou a uskutečnili společnou investici k urychlení aplikovaného výzkumu v prevenci diabetu 2. typu a obezity.

Letos uplyne přesně 100 let od objevu inzulinu. Jak je spjatá jeho historie s vaší společností?

Za příběhem společnosti Novo Nordisk, která vznikla krátce po objevu inzulinu v roce 1923, se skrývá krásný příběh. Společnost založili vědec a nositel Nobelovy ceny za fyziologii August Krogh a jeho manželka Maria, která byla lékařkou. V roce 1922 doprovázela svého manžela v USA na vědeckém turné, kde se doslechla o inzulinu. Poprosila manžela, aby turné přerušil a odjeli do Toronta zjistit o tomto objevu více. Kromě jejího profesionálního zájmu existoval ještě osobní důvod – Marii Kroghové byla také diagnostikována cukrovka. August Krogh její prosbě vyhověl a nakonec přivezli do Skandinávie návod na extrakci a čištění inzulinu. Krátce poté zahájili komerční výrobu inzulinu, a tím dali šanci na život lidem s diabetem i v Evropě.

V čem se od objevu inzulinu změnila léčba diabetu?

Diabetes je onemocnění známé přes 3000 let, ale až do roku 1922 šlo o smrtelnou diagnózu. Objevem inzulinu získaly naději na život miliony lidí. Inzulin vynalezený před 100 lety není tentýž, který se používá dnes. Nyní můžeme pacientům nabídnout inzulin založený na století ověřené účinnosti a neustálých inovacích.

Kromě inzulinu mají dnes diabetologové k dispozici širokou paletu léčivých přípravků, pomocí kterých můžou ve spolupráci s pacientem spolehlivě kontrolovat cukrovku i další přidružené nemoci jako například onemocnění srdce a cév.

Jak vidíte v Novo Nordisku jako ve vysoce inovativní společnosti budoucnost léčby lidí s diabetem?

Dnešní doba není dobou nečekaných zázračných objevů, ale každodenní mnohaleté práce vědeckých týmů, které se snaží nalézt cestu k vyléčení diabetu. Naši vědci pracují v současné době na vývoji tzv. „chytrých“ inzulinů, které jsou citlivé na aktuální hladinu cukru v krvi, nebo inzulinů s tak prodlouženým účinkem, že se podávají pouze jednou týdně.

Přečtěte si pacientský příběh DÍKY CUKROVCE JSEM PROFESIONÁLNÍ CYKLISTA

Budoucností bude i léčba cukrovky kmenovými buňkami, které nahradí zničené buňky slinivky břišní, kde je produkován inzulin. Důležitou roli v léčbě diabetu budou hrát i pokročilé digitální technologie – „chytrá“ inzulinová pera, mobilní a webové aplikace.

Jste lídry v oblasti léčby diabetu a z toho plyne i velká zodpovědnost. Prozradíte nám, jaké projekty zaměřené na prevenci a jiné aktivity v České republice realizujete?

Změna našeho přístupu k diabetu a prevence jsou nesmírně důležité. Proto společnost Novo Nordisk pracuje na zlepšení obecného povědomí o epidemii diabetu. Podporujeme projekty, jež napomáhají zvyšovat informovanost široké veřejnosti o problematice diabetu, především diabetu 2. typu, a také se snažíme pomáhat iniciativám, které se zaměřují na prevenci tohoto onemocnění. Ve spolupráci s dalšími partnery například dlouhodobě pořádáme v Praze každý rok 14. listopadu ku příležitosti Světového dne diabetu screeningovou akci pro veřejnost. Dále podporujeme široké spektrum pacientských organizací a jejich edukačních aktivit a pro děti a dospívající s diabetem pořádáme více než deset let velmi hezkou výtvarnou soutěž „Měníme diabetes prostřednictvím umění“.

Civilizační onemocnění jako diabetes jsou dnes neustále na vzestupu. Co může každý z nás udělat v rámci prevence, abychom tento trend zvrátili?

Nárůst počtu lidí s diabetem 2. typu je alarmující. V Česku jich žije více než milion. Změna životního stylu může být velkým krokem k prevenci diabetu. Zdravá a vyvážená pestrá strava, dostatek pohybu a pravidelné preventivní prohlídky mohou výrazně snížit rizika rozvoje tohoto onemocnění.


Další článek