Domovská stránka » Dýchání a alergie » „Epidemie“ potravinové alergie?
alergie

„Epidemie“ potravinové alergie?

V řadě případů se jedná o nesnášenlivost (intoleranci) potraviny z jiných důvodů – například intoleranci histaminu nebo laktózy (mléčného cukru). Výskyt imunologicky zprostředkované potravinové alergie v posledních desetiletích dramaticky stoupá, hovoříme dokonce o „epidemii“ potravinové alergie.

Výskyt potravinové alergie
U dospělých postihuje 3-4 % populace a u malých dětí 6-8 % z nich. Nejčastěji je potravinová alergie u dětí vyvolána kravským mlékem, vejcem, pšeničnou moukou nebo sojou. U dětí starších a dospělých pak dominují reakce na ořechy, arašídy, semena, ryby a mořské plody. Pro pylové alergiky je typická zkřížená alergie na ovoce a zeleninu. V  České republice je významným a závažným alergenem makové semínko. Příznaky potravinové alergie obvykle kombinují obtíže kožní (kopřivka, ekzém), trávicí (průjmy, zvracení, koliky), respirační (rýma, kašel) nebo celkové (neprospívání u dětí, anémie). Nejzávažnějším projevem je anafylaxe, těžká celková reakce způsobující někdy až fatální konec.

U dospělých postihuje potravinová alergie 3-4% populace a u malých dětí 6-8% z nich.

Diagnostika alergie
Potravinová alergie je příčinou více než poloviny (resp. až 90 % u dětí) všech anafylaxí. Diagnostika potravinové alergie by měla být komplexní se zhodnocením příznaků, výsledků krevních testů, kožních testů případně tzv. eliminačně – expozičních testů. Měla by patřit do rukou poučeného odborníka – alergologa.

V současné době je v léčbě potravinové alergie zásadní dieta – vyloučení dané potraviny nebo potravin z jídelníčku.

Je potřebné její odlišení nejen od neimunologicky zprostředkovaných forem potravinové intolerance, ale také od velmi časté potravinové averze – odmítání potravin z jiných, zejména psychických příčin. V současné době je v léčbě potravinové alergie zásadní dieta – vyloučení dané potraviny nebo potravin z jídelníčku. V některých případech musí být velmi přísná včetně eliminace tzv.stop. U malých dětí nebo těch, kteří reagují na větší počet potravin, by mělo být doporučení diety velmi dobře zvažováno zejména s ohledem na možné negativní vlivy na výživu a tím růst a vývoj. Jakákoli dieta by měla být po určité době přehodnocována. Zejména u malých dětí totiž může alergie časem vymizet a další dieta by byla zbytečná.

Nová vyhláška
Při eliminaci potravinových alergenů pomáhá i legislativa a vyhláška o povinném značení potravin č. 113/2005, který stanovuje povinnost označit obsah 14 vybraných alergenů, pokus jsou v potravině přítomny. Všichni potravinoví alergici se závažnými reakcemi by měli být vybaveni tzv.pohotovostním balíčkem, tedy léky pro zvládnutí akutní alergické reakce. Do něj u určitých pacientů musí patřit i tzv.autoinjektor s adrenalinem, který jim může při anafylaxi zachránit život.

Next article