Dna

Chronické onemocnění
kloubů

DNA JE CHRONICKÉ ONEMOCNĚNÍ KLOUBŮ, projevující se ukládáním krystalů kyseliny močové v tělních tkáních. Ohrožuje především lidi (zejména muže) s určitou životosprávou. Vysoký příjem masa, vnitřností a alkoholu jsou rizikové faktory způsobující dnu.Výskyt dny se v posledních desetiletích zvýšil – v určitém okamžiku života postihuje tato nemoc kolem 1–2 % obyvatel západního světa. Má se za to, že k tomuto nárůstu dochází rozvojem rizikových faktorů u populace, k nimž patří metabolický syndrom, prodloužení očekávané délky života a změny ve způsobu stravování. Dna byla v historii známa jako „nemoc králů“ či „nemoc bohatých“.

Dna je onemocnění obvykle charakterizované opakujícími se záchvaty akutní zánětlivé artritidy, projevující se zarudlým, velmi citlivým a horkým otokem kloubu. Nejčastěji je postižen kloub u kořene palce u nohy (přibližně v 50 % případů). Nemoc se ale může projevit i jako tofus, ledvinové kameny nebo urátová nefropatie. Způsobena je zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi. Kyselina močová krystalizuje a vzniklé krystalky se ukládají v kloubech, šlachách a okolních tkáních.

Projevy dny

Onemocnění dnou se vyznačuje především bolestí kloubů, která je nesnesitelná. Klouby mohou být zarudlé, oteklé a na dotek velmi bolestivé. Prvním postiženým kloubem bývá především kloub palce u nohy, kde nejčastěji vznikají krystaly kyseliny močové. Kůže nad postiženým kloubem je tak napnutá, že odráží světlo.

Onemocněním trpí nejčastěji muži nad 40 let, ale existují i výjimky mezi mladšími muži. U žen se nemoc vyskytuje vzácně a ohroženy jsou zpravidla až po přechodu. Rizikovým faktorem pro vznik dny je výskyt tohoto onemocnění v rodině, nadváha, konzumace alkoholu, stres a nezdravý životní styl..

Léčba dny

Dieta a užívání léků napomáhajících vylučování kyseliny močové jsou hlavní při lé čbě tohoto onemocnění. Dieta spočívá přede – vším v omezení příjmu nukleoproteinů. Z potravin je obsahují především vnitřnosti, masové výrobky, mořské ryby, luštěniny, a zcela vyloučena je konzumace alkoholu. Důležitý je dostatečný příjem tekutin.

Při akutních záchvatech dny se užívají léky proti bolesti a léky tlumící zánětlivé procesy. Bezprostřední pomocí je přikládání ledového obkladu na postižené klouby.

Stejně jako u každého chronického neboli dlouhodobého onemocnění je nutné se s nemocí vyrovnat a naučit žít. V době bez akutních příznaků dny, pokud vám to váš stav umožňuje, sportujte. Sportem snižujete koncentraci kyseliny močové.

Důležité je při léčbě dny odstranit její příčinu, tj. vysokou koncentraci kyseliny močové v krvi. K tomu samozřejmě mohou přispět pilulky na snížení jejího objemu v těle, nicméně důležité je léčbu dny podpořit také vhodnou dietou a snížit příjem purinů v potravinách. Lékař by vám měl doporučit, jaké potraviny jsou pro vás vhodné a nevhodné. Důležité je také při léčbě dny omezit konzumaci alkoholu, kávu a kofeinové nápoje pít střídmě.

DIETA PŘI DNĚ
Voda a třešně léčí dnu

Klíčový je při léčbě dny pravidelný pitný režim. Vhodná je čistá pramenitá voda, které bychom měli vypít asi dva až tři litry denně. Podpořit léčbu dny mohou také bylinky, především pak kopřiva, která je známá svými pročišťujícími účinky. Uvařte si proto kopřivový čaj a popíjejte ho třikrát denně. Z lidové medicíny je možné doporučit třešně, které obsahují látky, jež pomáhají dnu zmírňovat.

Farmakologická léčba dny

Symptomy se obvykle zlepší po nasazení nesteroidních protizánětlivých léků (NSAID), steroidů nebo kolchicinu. Jakmile akutní záchvat odezní, hladinu kyseliny močové lze obvykle udržovat na nízké hodnotě prostřednictvím změn životního stylu; u osob s častými záchvaty přispívá podávání allopurinolu, febuxostatu v kombinaci s kolchicinem k dlouhodobé prevenci.

Jestliže se potvrdí podezření na dnu, předepíše lékař vhodné léky na snížení koncentrace kyseliny močové v krvi. Protože s onemocněním souvisí také bolesti kloubů, může při akutních problémech předepsat také analgetika nebo antirevmatika. V klidovém období tedy pacient užívá léky na snížení koncentrace kyseliny močové v krvi a drží dietu s omezením příjmu nukloproteinů, užívá také léky na podporu vylučování kyseliny močové. Pokud se prokáže kyselost moči tak je podáván lék snižující pH moče a tím dochází k zamezení tvorby kaménků v ledvinách. Velmi vhodné jsou i přírodní prostředky proti dně.

Doporučuje se vysadit léky, které zvyšují koncentraci kyseliny močové v krvi (diuretika).

V akutním stádiu se podává kolchicin, který zastavuje zánětlivý proces v kloubu. Dále se užívají léky snižující bolest a zánět. Vhodné je bolavý kloub chladit, např. rozdrceným ledem, který přes vhodnou látku přiložíte na postižené místo; ledování min. 4x denně.