Domovská stránka » Onkologie » STOMIE NENÍ NEMOC
ADVERTORIAL

I při běžném hovoru můžete někdy zaslechnout, že paní XY je stomička, pan KL je stomik. Co tyto výrazy znamenají? Proč musí být někomu vytvořena stomie? A je skutečně nutné se jí tolik obávat?

Bc. ANNA FROŇKOVÁ

stomická sestra, I. chirurgická klinika VFN v Praze

Stomik nebo stomička jsou lidé, kterým z různých zdravotních důvodů byla vyšita stomie – vyvedení dutého orgánu na povrch těla. Nejčastěji jde o tlusté střevo, tenké střevo nebo močové cesty. Nachází se většinou na levé nebo pravé straně břicha.

Jaké jsou příčiny?

Příčin k vytvoření stomie existuje mnoho. Mezi ty nejznámější patří onkologická onemocnění, zánětlivá onemocnění střev, endometrióza, překážky v močových cestách, vrozené vady, náhlé příhody břišní nebo inkontinence. Stomikem je i zdravý člověk, kterému vývod zůstal jako následek dřívějších zdravotních komplikací.

Může se jím stát pacient jakékoli věkové kategorie. Od novorozenců s vrozenými vývojovými vadami přes dospívající mládež s Crohnovou chorobou nebo se stomií spojenou s úrazem, až po pacienty v produktivním věku a seniory.

Co očekávat v nemocnici před operací? Zjistětě ZDE

Se stomií jde žít jako dřív

Velmi důležité je dokázat tuto změnu stavu přijmout, vyrovnat se s tím, že mám na břiše najednou něco, co tam nebylo, naučit se starat se o sebe. S tím vším může pomoci stomická sestra – specialistka, která často jako první ukáže, jak o vývod pečovat, pomůže vybrat vhodné pomůcky a nezřídka dodá také psychickou podporu.

Pokud je potřeba a má-li pacient zájem, naučí stomická sestra pečovat o stomii i osobu blízkou. Po adaptaci na novou situaci se stomik pomalu vrací k běžným denním činnostem. Pokud zvládá sebepéči, nic nebrání k jeho návratu do života.

Jak vypadají první týdny krátce po vyšití stomie? Zjistěte ZDE

V současné době je na trhu celá škála diskrétních pomůcek, která usnadňuje stomikovi život. Často ani nejbližší okolí nic nepozná. Je-li stomik v produktivním věku a pokud to onemocnění dovolí, může se vrátit zpět do pracovního procesu.

Mezi našimi pacienty jsou například řidiči, úřednice, zdravotní sestry, veterinář, manažer, kuchař, hudebník a další profese. Stomie není překážkou ani pro ty, kteří holdovali sportu. Většina pacientů se ke svému koníčku vrací, jezdí na kole, lyžuje, běhá, hraje golf, dokonce i plave a potápí se.

Jak pečovat o dítě se stomií? Zjistěte ZDE

Pro lepší život se stomií

Aby se stomikům lépe žilo, je tu pro ně pacientská organizace České ILCO, z. s., která aktivně hájí práva stomiků a zmírňuje obavy ze života se stomií.

Sdružuje pacienty v 17 klubech stomiků v republice. Stomie se není třeba obávat. Dokáže život prodloužit a zkvalitnit a stomik na tuto změnu v životě nemusí být sám. Najde podporu v rodině i mezi kamarády. Stomické sestry ho naučí pečovat o stomii.

Příběhy lidí se stomií najdete ZDE

V neposlední řadě jsou stomikům ku pomoci i firmy, které dodávají kvalitní stomické pomůcky a provozují bezplatné telefonní linky, krom toho nabízejí stomikům celou řadu dalších velmi užitečných služeb, které jsou pro ně zdarma.

Další článek