Domovská stránka » Dýchání a alergie » STRES MŮŽE ZPŮSOBIT POTRAVINOVÉ INTOLERANCE I ALERGIE
Dýchání a alergie

STRES MŮŽE ZPŮSOBIT POTRAVINOVÉ INTOLERANCE I ALERGIE

Potravinové intolerance a alergie se týkají se více než 30 % populace. Nedá se jim předcházet a symptomy s nimi spojené postihují stále více lidí. My se o nich bavili s Ing. Jánem Durcem, PhD, ředitelem výzkumu a vývoje BODY&FUTURE.

Co je nejčastějším spouštěčem potravinové intolerance nebo alergie?

Často se jedná o změny způsobené vnějším prostředím. Ty se vyskytují u lidí původně žijících v místech s lepším životním prostředím, kteří se přestěhovali na místo s nižší kvalitou životního prostředí. Spolu s psychickým vypětím tak vzniká ideální kombinace, jež může vyústit až do zmiňované potravinové intolerance.

Neustále se zvyšuje výskyt intolerance laktózy. Jaké jsou důvody jejího vzniku? 

Intolerance laktózy nastává tehdy, když trávicí trakt neprodukuje enzymy potřebné ke strávení typu cukrů vyskytujících se v mléčných výrobcích. Technicky výrobci dokážou zabezpečit štěpení, které se běžně děje v těle. Ideální je ale konzumovat alternativy mléčných potravin, například v podobě rostlinných nápojů.

Co obsahuje rostlinná alternativa mléka?

Rostlinná alternativa mléka je nápoj, který se skládá ze tří hlavních složek – cukrů, proteinů a tuků – a velkého množství mikrosložek, jakož i z biologicky aktivních látek. Čím více ořechů a rostlinných složek obsahuje, tím je koncentrace aktivních látek vyšší. Podle výsledků studie The Journal of Nutrition náhrada tuku celými mandlemi nebo mandlovým olejem vedla u žen i mužů až k 54% nárůstu energie a snížení hladiny cholesterolu.

Jsou rostlinné alternativy vhodné pouze pro lidi trpící intolerancí laktózy?

Vůbec ne, rostlinné alternativy jsou určeny i pro zdravé lidi, kteří se rozhodli žít a stravovat jinak. Díky rostlinným alternativám mléka můžeme jednak předcházet kardiovaskulárním chorobám, šetřit planetu a získávat živiny z hodnotného zdroje.

Najdete v chlazeném mléčném regálu.

Next article