Domovská stránka » News » MÍT PEJSKA JE NEJEN RADOST, ALE TAKÉ ZODPOVĚDNOST
News

MÍT PEJSKA JE NEJEN RADOST, ALE TAKÉ ZODPOVĚDNOST

foto: archiv Jamese, majitele Señora Pupíka

Do mnoha rodin patří i domácí miláčci. Někteří z nich se dokonce stanou natolik slavnými, že je na sociálních sítích sledují tisíce lidí. Na to, jak se žije instagramové hvězdě Señorovi Pupíkovi, jsme se zeptali jeho veselého majitele Jamese.

Mít domácí zvířátko je velká zodpovědnost. Co by si měli lidé promyslet předtím, než si pořídí pejska?

Na začátku by si měli lidé promyslet, kolik času potřebuje malé štěňátko – a také kolik s ním bude starostí. Jasně, přináší do rodiny velkou radost, ale je nutné brát v potaz také to, že naučit ho třeba čůrat venku nebo zvládat základní povely chvíli potrvá. Pupíkovi to nešlo hned samo, chvíli jsme s tím bojovali, ale podařilo se! Kromě toho každý pejsek, i ten dospělý, potřebuje nejenom potravu, lásku a pravidelný pohyb, ale také mentální trénink ve formě nových zážitků nebo učení se novým povelům. Nesmí se nudit, jinak si nudu může nehezkým způsobem vybíjet jinak. Budoucí majitelé pejsků by také měli zvážit i takové věci jako slintání nebo línání. Některé rasy jsou v tomto extrémní a nezbývá než se s tím prostě smířit.

Některé rodiny si opatří pejska zejména kvůli prošení dětí a jejich sliby, že se o něj postarají. To však občas nevyjde úplně podle plánu. Jaký na to máte názor?

Nejsem rodič, ale osobně si myslím, že tu hlavní zodpovědnost by i tak měl mít dospělý člen rodiny. Přece jen dítě se musí od někoho naučit, jak fungovat s pejskem a co všechno obnáší starat se o něj.

Jako důležité vnímám také to, aby si lidé nepořizovali pejsky jen proto, že se jim nebo jejich dětem líbí nějaký profil na Instagramu nebo proto, že pejsek vypadá dobře v tašce. Pes není módní doplněk. Lidé si zkrátka někdy opravdu neuvědomují i tu zodpovědnou stránku, kterou s sebou pejsek přináší.

Na co si dát pozor při koupi nebo adopci pejska?

Já osobně nemám zkušenost s adopcí, ale při koupi čistokrevného pejska s průkazem původu je určitě důležité ohlídat si veškeré dokumenty a také prověřit místo, odkud si pejska berete – zkrátka se přesvědčit, že to chovatelé nedělají jenom pro peníze a že to není nechutná množírna. Můžete také kontaktovat majitele pejsků z předchozích vrhů. Zjistíte tak, jak se pejskům daří, zda měli nějaké zdravotní problémy a jak jsou s nimi majitelé spokojeni.

foto: archiv Jamese, majitele Señora Pupíka

Pupík není přímo od chovatele, mám ho od své kamarádky, se kterou se dobře znám, takže jsem věděl, do čeho jdu. Dokonce jsem si ho ani nevybral já sám, naopak právě Pupík přicupital ke mně a bylo rozhodnuto.

Jak jsem již zmínil, s adopcí nemám zkušenosti, ale určitě bych si před adopcí pejska prověřil i útulek. S Pupíkem jsme jich navštívili mnoho a nevěřili byste, jak se od sebe liší kvalitou, péčí a množstvím poskytovaných informací.

Péče o pejska nespočívá jen ve venčení a hraní si, ale také v pravidelných návštěvách veterináře. Jaké má Pupík zkušenosti s veterinářem?

Pupík navštěvuje veterináře tak třikrát až čtyřikrát ročně. Má chronický problém s ouškem, takže je občas třeba to zaléčit antibiotiky. Jinak k veterináři chodíme zejména kvůli pravidelnému očkování a odčervení. Veterinářů jsme vystřídali více a bohužel máme zkušenost i s těmi horšími. Při výběru veterináře je důležitá kvalita a celkový dojem z veterinární ordinace. Klidně si jich obejděte více a vyberte si takovou, která bude nejvíce vyhovovat vám i pejskovi.

Čím Pupíka krmíte a co má nejraději?

Původně jsem krmil jen granulemi, později jsem zvažoval i BARF (syrovou stravu), ale nakonec jsme díky jedné velké spolupráci zakotvili na kombinaci granulí a prémiových konzerv. Ty mají dokonce různé příchutě jako třeba guláš nebo polévka minestrone a Pupík je miluje. Naopak granule občas naschvál vyplivne. V tomhle je opravdu vybíravý jako malé dítě. Občas mu hodím i nějakou dobrotu od stolu – ale opravdu jen výjimečně a s tím, že vím, že mu to nijak neublíží. Třeba avokádo, čokoláda nebo hrozny jsou určitě tabu, to všechno je pro pejsky velmi nebezpečné!

Señor Pupík má momentálně na Instagramu více než 38 000 sledujících. Jaké je tajemství jeho úspěchu?

No, to je tedy těžká otázka. Mě k založení jeho profilu na Instagramu nakopli přátelé a pak už to nějak šlo samo. Postupně jsme došli ke spolupráci s dalšími influencery a několika většími značkami.

Abych pravdu řekl, tak to, že je Pupík populární, mě vůbec nepřekvapuje, protože je to skvělý pejsek s úžasnou povahou, který nemá problém pozdravit své fanoušky i naživo. Miluje lidi a oni milují jeho. Své však určitě udělalo také trocha vtipu a Pupíkův přirozený šarm. Je doopravdy součást rodiny nejen offline, ale také v online světě.

Señor Pupík a majitel James
čtyřnohá instagramová hvězda

Další článek