Domovská stránka » News » PROČ SE I CELEBRITY ROZHODUJÍ PRO ODBĚR PUPEČNÍKOVÉ KRVE?
News

PROČ SE I CELEBRITY ROZHODUJÍ PRO ODBĚR PUPEČNÍKOVÉ KRVE?

Foto: Cord Blood Center

O využívání pupečníkové krve, která obsahuje vzácné krvetvorné kmenové buňky, se mluví stále častěji. Čím dál tím více rodičů se rozhoduje pro její odebrání a uskladnění. Proč pupečníkovou krev odebrat? Kdy se využívá v praxi? A proč o ní lékaři mluví jako o budoucnosti léčby?

ČÍM JE PUPEČNÍKOVÁ KREV VÝJIMEČNÁ?

Pupečníková krev je krev novorozeného dítěte, která zůstává v pupečníku po přestřižení pupeční šňůry a také v placentě. Výjimečná je tím, že obsahuje vzácné krvetvorné kmenové buňky, které jsou mladé a nezatížené získanými onemocněními, léčbou nebo procesem stárnutí.

JAKÉ JE VYUŽITÍ PUPEČNÍKOVÉ KRVE V PRAXI?

Pupečníkovou krev je možné využít při obnově krvetvorby, léčbě některých hematologických a onkologických onemocnění, jako jsou leukémie, lymfomy, získané a vybrané dědičné poruchy krvetvorby, poruchy imunity či metabolismu a další. Jedná se o takzvanou transplantaci krvetvorných buněk, která je v současnosti standardní léčbou zachraňující životy. Využít ji lze i při léčbě sourozence, kdy dosahuje lepších výsledků než léčba buňkami od nepříbuzného dárce. K dnešnímu dni byly krvetvorné buňky ve světě transplantované více než 40 000krát. Další využití pupečníkové krve se zkoumá ve stovkách klinických studií. Zkušenosti s transplantací krvetvorných buněk pupečníkové krve mají i čeští lékaři. První sourozenecká transplantace proběhla již v roce 1994 u šestiletého Lukáše, který trpěl závažnou poruchou imunity. Více o tomto a dalších příbězích úspěšné léčby najdete na www.cordbloodcenter.cz.

TKÁŇ PUPEČNÍKU – PROSTŘEDEK LÉČBY SE SLIBNOU BUDOUCNOSTÍ

Při porodu je možné odebrat i tkáň pupečníku, jež je bohatým zdrojem mezenchymálních kmenových buněk. Ty jsou pravděpodobně nejslibnějším typem buněk pro buněčnou terapii, regenerativní léčbu poškozených orgánů a léčbu různých onemocnění.

Pupečníková krev může zachránit životy. Odběr se vykonává po porodu dítěte, je bezbolestný a bezpečný pro matku i dítě.

Článek vznikl ve spolupráci s Cord Blood Center.

Další článek