Domovská stránka » Osobní zdraví » CO S NAŠÍM TĚLEM DĚLAJÍ CUKRY?
ADVERTORIAL

Sacharidy, tedy cukry a polysacharidy, jsou nedílnou složkou vyváženého jídelníčku. V poslední době se ale čím dál častěji hovoří o závislosti na cukru a o dopadech nadměrné konzumace sacharidů na naše zdraví. Na co si dát pozor? Jak můžeme změnit své stravovací návyky?

MUDr. PETR TLÁSKAL, CSc.

Ústavní nutricionista Fakultní nemocnice v Motole a předseda Společnosti pro výživu

Co vše může způsobit nadměrná konzumace cukru?

Při nadměrné konzumaci se cukry rychleji vstřebají z trávicího traktu do organismu, kde se musí dále metabolizovat. Metabolizaci glukózy, která je hlavním vstřebatelným cukrem, podporuje hormon inzulin. U lidí s nedostatečnou produkcí insulinu dochází při rychlém vstřebání glukózy k jejímu hromadění, a zhoršuje se tak průběh onemocnění cukrovkou. Energeticky nevyužitelný cukr se dále metabolizuje a ukládá do tukových rezerv.

Opakovaná vysoká zátěž cukry může vést k rozvoji obezity, ale i cukrovky v rámci vznikající resistence tkání na insulin. V rámci působení cukrů je nutno ještě uvést i jejich působení hned na začátku trávicího traktu v dutině ústní. Zde se účinkem přirozeně usídlených bakterií mění cukry na organické kyseliny, které při nesystematické hygieně dutiny ústní podporují tvorbu zubního kazu.

Co si myslíte o závislosti na cukrech a jaké jsou její projevy?

Uvádí se, že člověku je geneticky daná preference sladké chuti. Mateřské mléko obsahuje cukr laktózu a zavádění nemléčných složek výživy může být již u kojenců určitým problémem. S časem se však preference chuti na sladké pozvolna vytrácí a není-li posilována vědomě, tak nemůžeme hovořit o závislosti.

Jakou formou je možné dlouhodobě změnit stravovací návyky?

Stravovací návyky získává každý jedinec již od časného dětství. Vzhledem k tomu, že výživa významně ovlivňuje zdravotní stav člověka nejen bezprostředně, ale i dlouhodobě, je vhodné stravovací návyky člověka monitorovat, případně usměrňovat. To umožňuje náš společenský systém. Počínaje praktickým dětským lékařem, vzděláváním i praktickou aplikací školního stravování a podobně.

V dospělém věku je vše složitější, vše záleží na dostatečném zdůvodnění potřeby změn stravovacích návyků.

Jaký přínos mohou mít společná jídla celé rodiny?

Stravování v kolektivu rodiny je vždy výhodnější, posilují se tak mezilidské vztahy a mohou se i lépe odstraňovat nevhodné stravovací návyky.

Jaký je nejlepší způsob přísunu vitaminů a nenasycených mastných kyselin do našeho organismu?

Tato otázka zahrnuje příjem skupiny mikronutrientů – vitaminů a vyčleněných makronutrientů. Pokud budeme konzumovat dostatečně pestrou stravu, tak bychom si měli zajistit i dostatečný příjem obou složek výživy. Vitaminy přitom nenacházíme jen v ovoci a zelenině, ale i v dalších složkách výživy. Z hlediska dostatečného příjmu nenasycených mastných kyselin bychom především neměli zapomínat na jejich vhodné zdroje (rybí maso a rostlinné zdroje – ořechy, semínka, oleje).

Další článek